World Clock..

Melayu Umno..!!!


T
ak abih2 dengan Melayu. Getik teman. Macamler UMNO jer yang Melayu. Walaupun udah lebih suku abad merintah, UMNO masih lagi bangga dengan assobiyahnya. Nabi pun getik. Islam memang benci pada assobiyah. Masyarakat Arab jahilyah jer yang amalkan assobiyah. Heran sungguh teman dengan UMNO ni. Mende yang Nabi tak suka itu yang menjadi amalan UMNO.

Kemudian canang sana, canang sini yang Melayu itu Islam, Islam itu Melayu. Islam dan Melayu mana boleh dipisah2kan. Iniler yang didodoikan oleh UMNO sejak bayi Melayu dalam boyan lagi. Udah tua bangkepun masih tidor dalam dodoian UMNO.

Apaler UMNO ni, pasai lilin pun nak bising. UMNO lupaker yang dalam Piagam Madinah ada 24 fasal yang menyentuh akan hubungan dan tanggungjawab orang Islam dengan bukan Islam. Selagi orang bukan Islam patuh pada hukum hakam Islam, selagi ituler orang Islam wajib melindungi atau xapa2kn mereka.

Mendiang Teoh meninggal secara misteri. Boleh rosakker akidah MB Nizar semata2 memegang lilin sebagai tanda simpati? UMNO buat apa? Apapun tidak. Semua tunggu dahulu ulasan simpati daripada PM dan TPMnya. Lepaih tu baru berebut2 mengiyakan apa sajer yang dicakap oleh PMnye. Sebijik macam kerbau dicucuk hidung.

Rakan2 assobiyah UMNO iaitu Gerakan dan MCA segera mendesak kerajaan menubuhkan satu Suruhanjaya Bebas untuk menyiasat kematian secara misteri ini. Tak terdengorpun ada bahagian atau cawangan UMNO yang beria2 mendesak kerajaan semacam desakan Gerakan dan MCA. Maknanya UMNO tidak melindungi bukan Melayu. Bukan Melayu adalah tanggungjawab parti bangsanye jer. Orang Cina adalah urusan Gerakan dan MCA. Orang India adalah urusan MIC. Jadi dimanakah Islamnya Melayu UMNO itu? Nak kata memenuhi masjid semayang lima waktu tidak juga …

Majoriti pengundi PAS adalah Melayu. Pemimpin PAS rata2nya adalah Islam Melayu. Tetapi Melayu bukanler merupakan pra-syarat untuk memimpin PAS. PAS adalah parti yang dipimpin oleh orang Islam. Islam Cinapun boleh memimpin PAS.

Begitu juga dengan PKR. Majoriti pimpinan utama PKR adalah Melayu. Melayu yang menghormati hak2 sebagai manusia tanpa mengira bangsa dan agama. Ingat Piagam Madinah. Selagi bukan Islam patuh pada hukum hakam Islam, selagi ituler mereka yang bukan Islam mesti dilayan secara manusia. PAS lebih arif tentang Islam. PKR telah memahami Islam yang sebenar. DAP baru belajar tentang Islam. Sedangkan UMNO walaupun telah memerintah separuh abad, tetap masih gagal memahamkan rakan2 assobiyahnya tentang Islam.

Teman sebagai bangsa Melayu merasa malu dengan assobiyah UMNO ini. Sepatutnye assobiyah ini semakin kendur bukannya semakin tegang. UMNO lebih sayangkan kuasa pemimpinnya daripada rakyat Melayu yang mendokong pemimpin tersebut. Harapan untuk UMNO mengekalkan kuasa hanyalah pada Melayu di kampung2.

Salah teman juga. Bila udah merantau ke bandar, jarang bebenor balik ke kampung. Kalo balikpun cuma nak makan durian. Tak sempat berlabun bertanya khabo. Tak bermalampun. Anak2 tak boleh tidor. Takut hantu. Senja ade bunyi kuang kuang kuit kuit. Malam ada bunyi katak berketak kah kah kah. Tingkap dan pintu takde grill. Paling lewat lepas isyak, teman sekeluarga dh balik ke bandar. Tinggailer orang kampung dalam boyan yang didodoi oleh UMNO. Ade yang udah melompat. Ade juga yang mati lena dalam boyan itu.

0 ulasan:

Catat Ulasan

Terdapat ralat dalam alat ini

ooVoo Web Video Chat Room

NASA Image of the Day

Terdapat ralat dalam alat ini
Terdapat ralat dalam alat ini

Cheeky Quotes